The springtime cleaning of the town, on the occasion of Earth Day - Zavidovići 2010

Cleaning of Zavidovici and and street campaign on the occasion of Earth Day

 

Milan Šćekić

A children's park: Landfill and a source of infection

Revolted by the state of kid's park in the neighborhood that I live in, I decided to send you some photos and say a few words on what kind of people we are and what kind of authorities allow these things to happen!

What is a tree to a cathedral?

It doesn't take a lot – only to believe that we don't need it – and it will be gone.

 

Climate instability: Basic concepts and the situation in Bosnia and Herzegovina

The natural balance of gases in the atmosphere has been significantly alerted by anthropogenic activities during the last two hundred years.  The consequence of this process is a global temperature increase with all the related effects on climate and human health.  International efforts to reduce concentrations of harmful gases in the atmosphere have been concretized in the Kyoto Protocol, which is an amendment to the UN Framework Convention on Climate Change. Bosnia and Herzegovina, as well as all countries in the SEE region, is a signatory of this Protocol but facing numerous difficulties in its implementation. 

Kako obezvrijediti Vjetrenicu, bez suvišnog zašto

2007. godine je Vlada Federacije BiH objavila strateški dokument pod imenom "Politika djelovanja i osnovne strategije Vlade Federacije BiH u mandatnom periodu 2007.-2010. godina” kojim je bilo predviđeno uspostavljanje nacionalnog parka "Popovo polje – Vjetrenica”. Uspostava tog nacionalnog parka ulazi i u operativne planove za 2007. dva ministarstva, Ministarstva prostornog uređenja i Ministarstva okoliša i turizma.
Nakon dvogodišnjeg zatišja, Vjetrenica sada ima potpuno drugačiji tretman.

Obnova konjičke ćuprije i uništavanje čuda Neretve

Konačna rekonstrukcija davno porušenog otomanskog mosta u Konjicu, nagnala je poznatog bh. zaštitnika okoliša Tima Clancyja na alarmantna razmišljanja o našem odnosu prema Majci Prirodi u ovom dijelu BiH. I dok ponosno slavimo otvaranje mosta, zaboravljamo da ono što se dogodilo Konjicu i njegovoj okolini, u ekološkom smislu, u protekloj dekadi nije manje užasno od otimanja i grabeži u brutalnom ratu koji smo preživjeli. Šlag na tortu su ponovna nastojanja da se uzvodno od ovog grada izgradi brana na Neretvi, kojom bi se uništio i posljednji veći riječni tok u Evropi koji se može još uvijek podičiti sa nevjerovatnih 100km pitke vode.

Tako je nekada govorio ministar, 2. dio

"Federalno ministarstvo okoliša i turizma je prepoznalo značaj špilje Vjetrenica, kao kategoriju posebnih prirodnih predjela ", Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma FBiH, za FENU, 17. svibnja 2007.

Tako je nekada govorio ministar

Prije samo nešto manje od tri mjeseca Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma FBIH, izjavio je za FENU da "za sada, prema važećem, veoma kompleksnom zakonodavnom i institucionalnom okviru, za špilju Vjetrenicu može biti nadležno samo Federalno ministarstvo okoliša i turizma i županija, ili Ministarstvo zajedno sa županijom" kao i "da općine u skladu s Ustavom FBiH nisu nadležne za pitanja zaštite prirode, već isključivo Federacija BiH i kantoni".

Kako se, u međuvremenu, moglo desiti da isto Ministarstvo iz brige o Vjetrenici izbaci Federaciju, a ubaci općinu?

Zašto nam je važna Vjetrenica?

Vjetrenica je cijeli jedan podzemni univerzum u kršu u kojem su u jedinstvenu cjelinu spletene sve njezine strane čije vrijednosti multipliciraju jedna drugu.

PRENJ

Pozivam,wapajem očajnika,ZAŠTITIMO I SAČUVAJMO PRENJ!!!!

Ne samo da niko od nadležnih organa nevodi brigu o ovoj prelijepoj planini,već i ono malo divokoza i istrijebiše krivolovci,šume isjekoše,ko zna čija propala preduzeća.

www.prenj.com