Neretva u Mostaru nije za kupanje!

Prema istraživanju pojedinih njemačkih instituta, Neretva je u Mostaru zagađena kao da u tom gradu živi 750.000 a ne oko 100.000 stanovnika!

Ovaj podatak "Dnevnom avazu" prenio je mostarski ekolog Pavle Spasojević, predsjednik Komisije za unapređivanje ribljeg fonda u Neretvi.

Za veliku zagađenost, prema njegovim riječima, kriva je vlast, koja nikada nije izradila odvodni kanalizacioni sistem.

- U Neretvi završava kanalizacija ne samo kroz 35 velikih izlivnih otvora nego i bezbroj manjih kojima se fekalije ispuštaju u nju. Praktično, svaka kuća pored rijeke, umjesto da izgradi septičku jamu, kanalizaciju je sprovela u Neretvu. Situacija je tim alarmantnija što je i kanalizacija iz starog Odjela hirurgije Kliničke bolnice Mostar završava u Neretvi, tačnije kod Carinskog mosta - kaže Spasojević.

Opasnosti od zagađenosti Neretve u ljetnom periodu, kada je njen vodostaj dosta nizak, svjesni su i u Zavodu za javno zdravstvo HNK. No, za razliku od prošle godine, kada su uradili 68 analiza vode, u ovoj godini još nisu uzeli nijedan uzorak. Kažu da za to nema novca u budžetu.

Za razliku od Zavoda, vodu iz rijeke testira Agencije za vodno područje Jadranskog mora, a Sanja Marić iz Agencije kaže da će mjerenja biti pojačana u sezoni kupanja.

- Rezultati testova uglavnom pokazuju da je kvalitet rijeke u Mostaru druge kategorije, što znači da nije za kupanje. Tim prije što se dešavalo da na nekim mjestima imamo kvalitet vode i treće kategorije - istakla je Marić.

Opasnost od pojave žutice

Nermin Avdić, šef Higijensko-epidemiološke službe RMC "Dr. Safet Mujić", tvrdi da Neretva u Mostaru može izazvati i žuticu!

- Zavod za javno zdravstvo morao bi raditi uzorke vode, da tačno znamo kolika je zagađenost Neretve. Moramo znati ima li patogenih bakterija koje mogu izazvati čak i epidemiju. Za sada epidemije još nema, jer se ljudi, nasreću, vrlo malo kupaju u Neretvi - kaže dr. Avdić.Autor: A. DUČIĆ


15/07/2007 Dnevni Avaz


Share this