Ministarstvo okoliša FBiH opet izdalo okolinsku dozvolu bespravno izgrađenoj asfaltnoj bazi!

Na zadnjoj sjednici Vlade Federacije BiH održanoj 8. oktobra 2014., odlazeća ministrica okoliša i turizma Branka Đurić je opet izdala okolinsku dozvolu "Grakopu"!!!

Federalna uprava za inspekcije poslove 17 rujna ove godine izdala je Rješenje o uklanjanju dijelova asfaltne baze iz kruga poduzeća "Grakop" u Gromiljaku u općini Kiseljak. Protiv Rješenja žalbe nema, jedino što preostaje je izvršiti ga, stoji u nalogu inspekcije kojeg potpisuje inspektor Ejub Salkić. No, Nermin Nikšić, predsjednik Vlade FBiH za Rješenje inspektora Salkića kao da nikad u životu čuo nije. Na sjednici održanoj 8. listopada ove godine Vlada FBiH, sastavljena uglavnom od bošnjačkih ministara "Platforme" donosi, a predsjednik Nikšić potpisuje, Zaključak kojim prihvaća informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma o tijeku obnovljenog postupka za izdavanje okolinske dozvole za izgradnju asfaltne baze u Gromiljaku poduzeću "Grakop".

Nikšić ide i korak dalje te investitora koji je u ranijem postupku dobijanja okolinske dozvole potpuno zaobišao mještane Gromiljaka i općinske vlasti Kiseljaka koje Prostornim planom nisu na ovom području predvidjele gradnju asfaltne baze već građevinsko stambenu zonu, proglašava žrtvom nacionalne netrpeljivosti. Naime, u drugom dijelu zaključka stoji kako "nitko u F BiH ne smije biti diskriminiran na osnovu nacionalne ili socijalne pripadnosti, političkog ili drugoj mišljenja, jezika, religije ili po bilo kojoj drugoj osnovi". Šukrija Melezović, vlasnik "Grakop"-a od samog početka pokušava cijelom slučaju dati predznak nacionalne netrpeljivosti.

"O kakvoj nacionalnoj netrpeljivosti mi govorimo imajući u vidu da Grakop nema niti jedmog zaposlenog Hrvata u većiniski hrvatskom naselju. Melezović se javno hvali da će radije zatvoriti firmu već u njoj zaposliti Hrvata. Ako je netko diskriminiran onda smo to najprije mi Hrvati koji smo većinski u Gromiljaku, ali i naši susjedi iz okolnih bošnjačkih naselja koji zbog straha od gubitka posla o tomu ne smiju javno govoriti", kaže Mirjana Barbić, predsjednica Udruge "Eko srce Gromiljaka", kako naglašava, Udruge osnovane s ciljem borbe protiv svih zagađivača, bez obzira na vjeru i naciju.

Melezović od početka negira i štetnost baze po okoliš i zdravlje ljudi, usprkos i mišljenju stručnjaka poput Martina Taisa, stručnjaka za klimatske promjene, o pogubnosti asfaltne baze po okoliš i ljude ali i izvorišta mineralne vode po kojima je Kiseljak poznat. Asfaltna baza u koncesionom je polju poduzeća "Sarajevski kiseljak" te obližnje punionice "Tilea" te bi njeno puštanje u pogon ugrozilo ne samo zdravlje ljudi i okoliš već i radna mjesta na stotine zaposlenika ovih poduzeća.

Zaključak Vlade FBiH i premijera Nikšića donesen usprkos svim iznesenim argumentima šokirao je mještane Gromiljaka koji ne isključuju ni mogućnost podnošenja tužbe protiv Nikšića zbog stavljanja u zaštitu bespravne gradnje.

"Umjesto provođenja naloga inspekcije i uklanjanja asfaltne baze, premjer Nikšić stavlja se u zaštitu bespravnih graditelja, a asfaltna baza je klasičan primjer bespravne gradnje. Žalosno je da Nikšić koristi izostanak hrvatskih članova Vlade i donosi ovakve odluke. Nadamo se da će one biti predmetom sudske istrage te da će se odluka inspekcije konačno provesti, a asfaltna baza i fizički ukloniti iz Gromiljaka" kaže Mirjana Barbić.


14/10/2014 ArtInfo.ba


Share this