U Mostaru održana radionica o zaštiti nacionalnih parkova i zaštićenih područja

U sklopu Kampanje podizanja javne svijesti o vrijednostima i pozitivnim učincima zaštićenih šumskih i planinskih područja Federacije BiH, koju provodi Federalno ministarstvo okoliša i turizma, danas se u Mostaru održala radionica "Šta je za mene nacionalni park"?Na radionici su sudjelovali predstavnici lokalnih zajednica s područja općina Posušje, Konjic i Mostar, kako bi se informirali o konkretnim karakteristikama koncepta zaštićenog područja. Radionica je imala za cilj predstaviti prednosti nacionalnog parka za lokalno stanovništvo, te koji su mogući razlozi "za" i "protiv" zaštite određenog područja.

U izjavi za novinare profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Dalibor Ballian kazao je kako će na radionici biti riječi o tome čime BiH raspolaže kada su u pitanju zaštićena područja i nacionalni parkovi, te planinska područja, koja su, kako je kazao, jedan veoma vrijedan resurs kojim raspolaže BiH i koji predstavljaju bh. perspektivu jer se kroz razvoj turizma mogu ostvariti značajna sredstva.

Međutim, kako je kazao profesor Ballian, ulaganje u zaštićena područja dugotrajan je proces, a kako bi se na kraju ostvarila dobit potrebna je pomoć države. Za primjer je naveo Tirol u Austriji, koji je bio najsiromašniji dio te zemlje, no koji je uz pomoć ulaganja sredstava države postao najprosperitetnija oblast.

Na novinarsko pitanje koliko BiH prepoznaje vrijednosti zaštićenih područja, Ballian je kazao kako "moramo biti svjesni da smo mi jedna siromašna zemlja i da nemamo baš dovoljno novaca koliko bi se trebalo uložiti, ali postoji mogućnost da se kroz međunarodne fondove dođe do velikih sredstava", te kako se nada da će ova i slične kampanje probuditi svijest kod vlasti po ovome pitanju.

Ballian je također istaknuo jaku nisku svijest lokalnog stanovništva kada su u pitanju zaštićena područja, ali i požare, koji svake godine progutaju stotine hektara šuma, a vegetaciji treba par stotina godina da se obnovi. Na današnjoj radionici sudionici su tijekom diskusije raspravljali o iskustvima vezanim za stanje na području Prenj - Čvrsnica - Čabulja - Vran, te na koji način je moguće smanjiti utjecaj prirodnih katastrofa i pravovremeno unaprijediti zaštitu protiv njih


01/02/2013 bljesak.info


Share this