Spasili medvjeda koji je pao sa stijene

Radnici sektora za zaštićena područja preduzeća "Sarajevošume", poznatiji kao rendžeri, u redovnom obilasku parka prirode Skakavac u Babinom potoku pronašli su povrijeđenog medvjeda, koji je najvjerovatnije pao sa stijene gdje se nalazio njegov brlog. Pošto je medvjed ležao na nepristupačnom terenu rendžerima je trebalo četiri sata da ga izvuku i spase mu život. Kako nam je rekla Elma Karović, direktorica spomenutog sektora, spašavanje je bilo dramatično i rendžeri nisu odustajali od nakane da spase životinju.

- Nisu imali adekvatnu opremu za takvo spašavanje, ali su na kraju medvjeda uspjeli izvući. Odmah smo ga prevezli do Pionirske doline i tu nam je pomagao dr. Vedad Skapur - kaže Karović. Nakon toga je prevezen na Veterinarski fakultet gdje brigu o njemu vodi prof. dr. Kučukalija Divanović.

Medvjed je težak oko 120 kilograma i star pet godina. Životinja će biti pregledana i podvrgnuta rendgenskom snimku kako bi se vidjelo da li ima lomova i da li će biti operirana. Nakon što se oporavi medvjed će, kako nam je rečeno u "Sarajevošumama", biti vraćen u svoje stanište.

Izvučen u posljednji čas

Medvjed je bio vrlo iscrpljen, dehidrirao je. Očito je više dana ležao povrijeđen. Da je još jedan dan ostao u takvom stanju, vjerovatno bi uginuo - kaže dr. Vedad Skapur.


26/09/2007 Dnevni Avaz


Share this