Smeće nošeno bujicom vode stiglo do sela Bijela

Nedavne padavine na području konjičke općine, između ostalog, prouzrokovale su i odron dijela gradske deponije na lokalitetu Vrabač, a smeće nošeno bujicom vode stiglo je do sela Bijela.

- Ovo je katastrofalno. Ogromne su količine smeća uz obale, a ja imam problem i sa strujom i telefonom - kazao je Petar Andrić, koji živi u naselju Mladeškovići gdje je situacija i najteža.

Komunalci iz Konjica čiste smeće pojačani radnicima koji su angažirani na ovim poslovima, ali im dodatni problem stvaraju i nove padavine. Krizni štab Općine Konjic u stalnom je zasjedanju, a nakon najnovijeg sastanka formirana je i ekipa koja obilazi lokacije za novu privremenu deponiju.

- Obavit će se snimanje dvije potencijalne lokacije, i utvrditi kvalitet tog područja za odlaganje smeća. Nadam se da ćemo privremenu deponiju osposobiti u što skorije vrijeme - ističe Fadil Tatar, predsjednik Kriznog štaba Općine Konjic.

Na terenu se poduzimaju i određene mjere kako bi se eliminisale bilo kakve neželjene posljedice te se područja koja se čiste i dezinfikuju.

Sredstva za saniranje štete 

U Konjicu je povodom problema odrona gradske deponije boravio i Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

- Hitno ćemo pokušati iznaći sredstva da se sanira dio nastale štete. Strategija za zbrinjavanje otpada koja je donesena na Parlamentu Federacije BiH definisala je rješavanje ovog pitanja sa deset regionalnih deponija na ovom području. Dio tog projekta je urađen i imamo nekoliko izgrađenih deponija - kazao je Harbinja.

Spremni na radikalnije poteze

Na proširenom Savjetu MZ Bijela, kojem je prisustvovalo 50-ak domaćina, doneseni su jednoglasni zaključci.

- Nećemo više dozvoliti da se smeće odvozi na Vrabač. Izabrana su četiri domaćina koji će sarađivati sa općinskim Kriznim štabom, te stanovnike ovog područja obavještavati o aktuelnim dešavanjima i sanaciji terena. Ukoliko se ne ispoštuju naši zahtjevi spremni smo i na radikalnije poteze - kazao je Rašid Bajić, predsjednik MZ, dodajući da je najvažnije da i Općina i ova MZ shvate da imaju zajednički problem koji što prije treba rješavati.


20/11/2010 Dnevni Avaz


Share this