Zrak bio zagađen 14 dana

Krivci su neispravna vozila, slab kvalitet goriva te propusti u radu tehničkih stanica, kaže Krvavac.

Automatske stanice za mjerenje kvaliteta zraka na Otoci i u Alipašinoj ulici zabilježile su od 14. do 31. avgusta veliko prisustvo štetnih čestica azotnog oksida. Prema dobivenim podacima, zagađenje je trajalo 14 dana.

Tražili pomoć

Krivci su neispravna vozila, slab kvalitet goriva te propusti u radu tehničkih stanica, smatra Zijada Krvavac, pomoćnica ministra za zaštitu okoliša.

- Tokom ljetnih mjeseci pratili smo kvalitet zraka. Analizom rezultata došli smo do zaključka da su vozila najveći zagađivači kada uzmemo u obzir da kotlovnice i industrijska postrojenja nisu radila nekoliko mjeseci. Najviše problema imali su hronični bolesnici te starije osobe koje imaju kardiovaskularne i respiratorne smetnje - ističe Krvavac.

Zbog ovakve situacije, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša pismeno je tražilo pomoć od Saobraćajne policije te ministarstava vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i energetike i rudarstva FBiH te Ministarstva prometa i komunikacije.

Brzo reagirati

- Zatražili smo od njih da što prije reaguju. Da pojačaju kontrole na benzinskim pumpama da se vidi kakvo se gorivo troši i uvozi, da se nadgledaju tehnički pregledi, pokvarena vozila trajno isključe iz saobraćaja... Tako jedino možemo smanjiti zagađenost - naglašava Krvavac.

Fotohemijski smog

- Tokom avgusta i u prvim danima septembra stanice su zabilježile pojavu takozvanog fotohemijskog smoga, što je i karakteristično za ljetne dane. Nastaje od štetnih ispušnih plinova iz vozila, a kod građana izaziva nadraživanje sluzokože očiju, dišnih organa..., pojašnjava Krvavac.


17/09/2010 www.dnevniavaz.ba


Share this