Tirak: Zatvorit ćemo objekte sa nelegalnom kanalizacijom

Saga oko uzroka zagađenja izvorišta Vrela Bosne još nije završena. Kada su analize vode pokazale prisustvo kolifornih bakterija, kantonalna i federalna inspekcija izašle su na teren da otkriju uzrok zagađenja. 

- Preduzeće "Vodovod i kanalizacije" po našem nalogu čistilo je kanalizaciju na Bjelašnici. Prije dva dana uradili smo probu. Vodu iz cisterni smo pustili od Babinog dola i ona je prošla do Hadžića. Dobro je očišćeno više od 90 posto kolektora, dok je na dva mjesta potrebno ponoviti čišćenje, zaključili su naši inspektori na terenu. Radi se o dijelu kolektora u mjestu Lokve, nakon čega će posao biti završen - rekao nam je Ibrahim Tirak, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Radnici ViK-a nastavit će sa čišćenjem, a radovi bi trebali biti završeni do kraja naredne sedmice. Tako će kanalizacioni kolektor dug 24 kilometra ponovo biti u funkciji, kažu iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

- Naredne sedmice planiramo također, zajedno sa Kantonalnom inspekcijom, riješiti pitanje septičkih jama koje se gore nalaze. One koje su legalne morat će se očistiti, dok ćemo objekte sa nelegalnim septičkim jamama zatvoriti - kaže Tirak.


01/09/2010


Share this