Da li će vodopad Skakavac biti ugrožen izgradnjom novog vodovoda?

Općina Centar je prije nekoliko dana objavila da će u ovoj godini početi projekat vodosnabdijevanja Nahoreva i okolnih naselja, te da planira izgraditi vodovodnu mrežu od vrela Klanice u selu Močioci (općina Stari grad). Izgradnja ovog vodovoda ugrožava vodopade usred zaštićenog područja Spomenika prirode Skakavac, te će definitivno promijeniti izgled vodenih tokova u ovom regionu.

Više od 300 domaćinstava na području mjesne zajednice Nahorevo - Pionirska dolina u općini Centar godinama ima problema s vodosnabdijevanjem, a njegovo rješenje ne nazire u bliskoj budućnosti.

U mjesnoj zajednici ističu da se stanovništvo vodom snabdijeva iz cisterni, te da to općinu Centar mnogo košta jer jednom u sedmici cisterne moraju doći i sipati vodu u bunareve iz kojih se ona crpi za kuće.

"Zimi nam je malo lakše jer zbog padavina ima vode u našim bunarima i na izvorištima. Ljeti je pakao jer sve to presuši i onda ovisimo o cisternama", kaže Sakib M., stanovnik Nahoreva.

Jedan dio naselja Nahorevo, koji graniči sa selom Močioci u općini Stari grad, nikada nije bio priključen na vodovodnu mrežu, nego su se domaćinstva snabdijevala s lokalnih izvora i bunara.

Međutim, kako su nam rekli u MZ Nahorevo - Pionirska dolina, nakon zadnjeg rata u ovom dijelu Nahoreva napravljen je veliki broj kuća i sada u tom dijelu živi više od hiljadu ljudi.

Ismet Pandžić, stanovnik Nahoreva, koji je i pokrenuo inicijativu da ovaj dio naselja konačno dobije gradsku vodu, ističe da im je najveći problem vlasnik zemlje koja se nalazi neposredno uz vodopad Skakavac, koji ne želi prodati zemlju kako bi na tom dijelu bile montirane vodovodne cijevi.

Mještani kažu da ovaj vlasnik ili neće da razgovara o prodaji ili previše novca traži za taj dio zemlje.

Objašnjavaju nam kako je općina Centar već jednom napravila projekat za vodosnabdijevanje ovog dijela Nahoreva vodom, ali da su odustali zbog toga što se nisu mogli dogovoriti s vlasnicima zemlje.

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik općine Stari grad, kaže da je prije dva dana imao sastanak s predstavnicima općine Centar, te da su razgovarali o tome na koji način riješiti ovaj problem.

"Izvorište s kojeg bi bila preuzeta voda za ovo naselje nalazi se na teritoriji općine Stari grad, a vlasnik zemljišta na kojem je izvorište je Luka Petrović. Čovjek jedostavno nije želio da razgovara o prodaji tog dijela zemljišta. Ne znam koji su njegovi razlozi, ali ću za dva dana saznati jer sam dogovorio sastanak s njim i on je pristao", rekao je Hadžibajrić, te dodao da je situacija komplicirana jer vrlo lako u ovom slučaju može doći do stvaranja međunacionalnih tenzija.

"To ne želim jer u ovom slučaju nisu u pitanju politika i vjera. Ako se to dogodi, odustajem od projekta", kazao je Hadžibajrić.

Također je naglasio da ne vidi zbog čega bi sve to trebalo biti sporno ako je Skupština KS donijela odluku da zemlju u neposrednoj blizini vodopada Skakavac proglasi prirodnim dobrom.

"Ako je ta zemlja od posebnog interesa za Kanton Sarajevo, onda je moguće izuzimanje zemlje", objašnjava Hadžibajrić.

Općina Centar je prije nekoliko dana objavila da će u ovoj godini početi projekat vodosnabdijevanja Nahoreva i okolnih naselja, te da planira izgraditi vodovodnu mrežu od vrela Klanice u selu Močioci (općina Stari grad), koje svojim kapacitetom može zadovoljiti potrebe za vodom stanovnika tog područja.

U okviru projekta vodosnabdijevanja Nahoreva (koje teritorijalno pripada općini Centar), krajem januara 2010. godine načelnik općine Centar Dževad Bećirević je potpisao ugovor vrijednosti 5.850 KM. Ovim ugovorom Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu zadužen je da u roku od 90 dana izradi elaborat vodozahvatne zone izvorišta Klanice.

Ovim elaboratom će biti utvrđena površina posjeda oko izvorišta koju općina Centar treba otkupiti i ograditi kako bi izvor bio zaštićen od zagađenja.

Realizacijom ovog projekta, kako ističu u Centru, bit će riješen problem neredovnog snabdijevanja vodom naselja Nahorevo, Muharemovići, Selja i Nahorevska brda.


04/02/2010 www.nezavisne.com


Share this