Zamjena mina betonom?

Kako se deminiranje Trebevića bliži kraju, tako se zahuktavaju planovi da se Trebević pretvori iz oaze zelenila u još jedan poligon za bogaćenje graditeljskog lobija. Inače, Trebević je još uvijek zaštićeno područje na kojem bi svaka neprimjerena gradnja trebala biti strogo zabranjena.


Deminerski tim NVO Norveška narodna pomoć završio je deminiranje još 37.855 kvadratnih metara Trebevića. Od mina su očistili i Curine njive na Širokači.

- Ovo nam je bio jedan od najtežih terena. Imali smo velikih problema jer se na njemu nalazi puno stijena, a protiče i potok. Radili smo u etapama skoro tri godine. Našli smo 29 neeksplodiranih ubojnih sredstava i 76 mina - kazao je Samir Delić, vođa radilišta i tima za deminiranje.

Iz Civilne zaštite općine Stari Grad potvrdili su da je na Trebeviću ostalo još 36.948 kvadratnih metara miniranih površina.

- Još moramo izvršiti deminiranje na padini Vidikovca i Pitine stijene 7 kako bi kompletan Trebević bio bez mina. Očekujemo da će sve biti očišćeno najkasnije do septembra - rekao je Mesud Arnautović, direktor za poslove deminiranja u ovoj općini.

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić ističe da na Trebeviću više ne postoji opasnost od mina te da se građani slobodno mogu vratiti olimpijskoj ljepotici.

- Kada sve završimo, trebamo napraviti što više turističkih sadržaja. Naša je obaveza da na planinu dovedemo infrastrukturu, nakon čega će se graditi žičara, hoteli na Vidikovcu i mnogi drugi sadržaji - kaže Hadžibajrić.Autor: S. MUHIĆ

25/06/2009 Dnevni Avaz


Share this