Trebević

Description

Planina Trebević (1629m n/v) se nalazi iznad Sarajeva, što glavni grad Bosne i Hercegovine čini možda jedinstvenim glavnim gradom na svijetu, jer za svega sat i trideset minuta moguće se popeti iz centra grada do vrha, odakle se pruža veličanstveni pogled na mnoge prelijepe planine i doline.
Olimpijska planina Trebević, jedno je od omiljenih prijeratnih izletišta Sarajlija. Planina visoka 1629 m, zbog bujne flore slovila je za pluća grada. Trebević je prirodno stanište za više stotina vrsta drveća, grmlja, zeljastih biljaka te čitav niz endemičnih vrsta (Knautia sarajevoensis Iris bosniaca, Primula auricula, Hieracium trebevicianum, Iris bosniacum i dr.), uz koje su zasađene stogodišnje kulture Pančićeve omorike, crnog i bijelog bora, munike, molike, ariša, limbe. Osobenost je i Planinska botanička bašta “Alpinetum”, osnovana 1948. godine ispod samog vrha Trebevića.
Predstavljao je oazu mira i zelenila u neposrednoj blizini grada, žičarom se od Bistrika do Vidikovca stizalo za 12 minuta.
Zbog idealne konfiguraciјe terena na Trebeviću јe izgrađena kombinirana staza za bob i sankanje, na kojoj su održana natjecanja za vrijeme XIV Zimskih olimpijskih igara, 1984. godine u Sarajevu.
Trebević nekada značaјan turistički i rekreativni centar u proteklom ratu je miniran, žičara, olimpijska staza i neki planinarski domovi su uništeni, a na nekim mjestima je stradao i šumski fond.
Područje Trebevića je od 1965. godine pod zaštitom države u kategoriji "rezervata prirodnih predjela". Nažalost u posljednje vrijeme su se pojavile ideje koje bi mogle voditi uništenju planine na isti način na koji je to učinjeno i na Bjelašnici.

Threats

  • bespravna sječa šume
  • bespravna i neprimjerena gradnja
  • mine
  • izgradnja ski staze

Map


Javascript is required to view this map.

History

Status: 
Zaštićeni pejsaž
Površina: 
400.20
Zakon o zaštiti prirode BiH, ("Službeni list SR BiH", broj: 4/65, od 5. februara 1965. godine)
Upravitelj: 
Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja Branilaca Sarajeva 28/1, 71000 Sarajevo