"Lukavac is an eco bomb"

"We take the full responsibility for the thick black fume that covered Lukavac yesterday afternoon", said Nihad Akeljić, the executive director for the enviroment in the Turkish fim Soda Lukavac, the major owner of Fabrika Sode.

 


Akeljić je istaknuo da je jučer došlo do ispadanja kotlova i filtera u jednom od pogona uslijed smanjenja proizvodnje. Gust dim, pojašnjava on, pokuljao je vani nakon ponovne potpale kotlova.

Kontaktirali smo i načelnika Općine Lukavac, Dževada Mujkića, koji je istakao kako je situacija dosta teška, te da je Lukavac "ekološka bomba", budući da u krugu od pet kilometara rade Koksara GIKIL, Fabrika sode, Cementara te rudnik.

O kakvom se zagađenju jučer radilo najbolje govori podatak koji nam je iznio Akeljić, a to je da elektrofilter na kotlu, koji je jučer spao, izdvaja 99,7 posto čvrstih čestica pri sagorijevanju uglja.

"Sve je trajalo sat i po. Mi ćemo danas o svemu obavijestiti nadležna tijela", rekao je on.

Akeljića smo pitali i o okolinskoj dozvoli u kojoj su navedene obaveze sa zadatim rokovima, a koju je fabrici prošle sedmice dostavilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Riječ je o rješenju koje je izdato nakon što je prihvaćen plan aktivnosti fabrike za naredni period.

"U toj dozvoli navodi se da mi do 2012. trebamo osigurati opremu za kontinuiran monitoring emisije zraka i vode, te smanjiti njihovo zagađenje prije 2012. u skladu sa zakonskim okvirima", pojašnjava Akeljić, ističući kako je dosad uložen značajan novac kako bi se smanjila zagađenja.

U vezi s tim, naveo je kako je fabrika od aprila prošle godine smanjila zahvat, odnosno ispust vode koju koristi iz jezera Modrac za 70 posto. Ističe kako su u sistem za recirkulaciju voda uložili osam miliona KM.

"Mi smo dužni izdvajati određeni novac nadležnim institucijama za zagađenje vode i zraka, tako da uz ekološke imamo dodatni motiv da zagađenja svedemo na minimum", dodao je Akeljić.

Načelnik Općine Lukavac je za Sarajevo-x.com rekao kako ta općina već 40-50 godina ima ekološke probleme.

"Koksara Gikil i Fabrika sode su veliki zagađivači. Ranije je to bila i Cementara, ali oni su izgradnjom nove fabrike značajno smanjili zagađenje", ističe Mujkić.

"Lokalna zajednica nema nadležnosti kad je riječ o ovim pitanjima. Jedino što možemo je prijavljivati zagađivače, što smo dosad činili na desetine puta. Da su iz nadležne federalne inspekcije izlazili svaki put kad smo se mi žalili, komotno su mogli otvoriti svoju ispostavu ovdje", rekao je rezignirani načelnik.

Ipak, naveo je kako se ne može očekivati da fabrike preko noći riješe ove probleme, budući da je potrebno dosta novca kako bi se popravio loš način poslovanja iz 20. vijeka.


10/03/2010 www.sarajevo-x.com


Share this