Deset pogona i kotlovnica imalo previše štetnog dima

Najveći zagađivači zraka u Kantonu su dim iz automobila koji koriste manje kvalitetna goriva i neispravne kotlovnice na industrijskim pogonima i poslovnim objektima, kazala je jučer za "Dnevni avaz" Zijada Krvavac, pomoćnica ministra za zaštitu okoliša.

Obilazak terena

- Zbog neispravnosti ili korištenja nekvalitetnog goriva prilikom zagrijavanja, prije nekoliko dana smo obilaskom terena utvrdili da deset pogona i kotlovnica ispuštaju previše štetnog dima. Zbog toga smo vlasnicima dali rok od nekoliko dana da prekoračene vrijednosti vrate u normalu, kako je propisano zakonom - ističe Krvavac.

Prema njenim riječima, za razliku od prethodne dvije godine, kada je u januaru zrak bio prekomjerno zagađen, ove godine prisustvo štetnih čestica je manje.

Lebdeće čestice

- Analiza rezultata mjerenja u januaru ukazuje da je na određenim područjima kvalitet zraka bio ugrožen zbog prisustva azotnog oksida i štetnih lebdećih čestica. To ukazuje da su neispravna motorna vozila, koja i pored toga prođu tehnički pregled, najveći zagađivači - pojasnila je Krvavac dodajući da su stanice u Alipašinoj ulici i na Otoci zabilježile veću  cirkulaciju zraka i manje prisustvo magle.

Krvavac kaže da nekvalitetno gorivo najviše narušava zdravlje građana i zbog toga bi nadležne institucije trebale povesti više računa prilikom uvoza i distribucije.

Mjerenje svaki sat
 
Kako bi građani bili na vrijeme obaviješteni o prisustvu štetnih materija, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS planira da, pored dnevnog praćenja, uvede i mjerenje svakih sat vremena. Tako će građani, posebno oni koji imaju zdravstvenih problema, znati kada trebaju ostati kod kuće, kaže Krvavac.


11/02/2010 www.dnevniavaz.ba


Share this