Voda za piće apsolutno je čista

Nakon što je prije dva dana u koritu rijeke Večerice, usred vodozaštitne zone, pronađeno nekoliko mrtvih životinja rađani KS s pravom se mogu zapitati kakvu vodu piju.

Međutim, iz preduzeća "Vodovod i kanalizacija" poručuju da je voda za piće apsolutno čista, ali da je ovo što se dešava u vodozaštitnoj zoni potencijalna opasnost da se zagadi, kako kažu, inače vrlo kvalitetna voda.

- Mi svakodnevno radimo mikrobiološku analizu vode. Nema promjene u kvalitetu, a bakteriološki je apsolutno čista. Imamo veliku sreću što je na tom području zemljište kvalitetno. Ono je dobar prirodni filter pa je voda sterilna - kazala je Jasminka Simić, rukovodilac Sanitarne službe u VIK-u.

Kako ističe Simić, korita Večerice i drugih rijeka i potoka su stalno prljava, niko od nadležnih se ne brine o tom problemu.

- S obzirom na to da trenutno postoji potencijalna opasnost, odgovorne su kantonalne i općinske vlasti i inspekcije. Oni bi trebali očistiti i spriječiti zagađenje rijeka ubuduće - navodi Simić i dodaje da se puno pažnje treba posvetiti i građanima jer niko ne može očistiti koliko može pojedinac zagaditi.

 

Autor: S. M.


29/10/2009 Dnevni Avaz


Share this