Već uhvatili desetak vozila s nelegalno posječenim drvima

Akcija "Drvo" u kojoj preduzeće "Sarajevošume", MUP KS i inspekcija skoro mjesec sprečavaju nelegalnu sječu šume već daje rezultate. U MUP-u su nam kazali da su policijske patrole stalno na terenu te da su do sada uhvatili više od 10 vozila s nelegalno posječenim drvima.

- Najviše vozila s drvima bez papira zaustavili smo u Hadžićima i Novom Gradu. Primijetili smo da se najčešće prevozi ogrjevno drvo u traktorima, kamionima, kombijima... Vozila koja zaustave policajci odmah prate na određeno mjesto da se istovari nelegalno posječena šuma - kazao je Munib Kasapović, načelnik Odjela za inspekciju, koordinaciju i usmjeravanje.

Zanimljiv slučaj

Kako ističe, do sada su imali vrlo zanimljivih slučajeva jer su policajci imali sreće prilikom akcije.

- U Hadžićima je nedavno naša patrola tokom kontrole naišla pored kamiona s drvima koji se zaglavio u blato pa nije mogao izaći. Policajci su prilikom kontrole ustanovili da su u kamionu bila nelegalno posječena drva - kaže Kasapović i dodaje da su u akciju uključeni i saobraćajni policajci koji redovno kontroliraju lokalne i šumske puteve.

Zejnil Berilo, direktor "Sarajevošuma", kazao nam je da su za sada vrlo zadovoljni postignutim rezultatima jer su spriječili krađu velikih količina drveta.

- Imamo dobru podršku građana jer nam anonimno dojavljuju krađe. Uz veliki angažman policije, inspekcija, građana i naših uposlenika akciju ćemo nastaviti - rekao je Berilo.

Stalno na terenu

Inače, ovo preduzeće upravlja i spomenicima prirode "Skakavac" i "Bijambare". Kako nam je rekla Elma Karović, rukovodilac Sektora za ekologiju i zaštićena područja, njihovi rendžeri su stalno na terenu kako bi spriječili krađu i nelegalnu sječu šume.

- Ove godine na Skakavcu su nam nelegalno posjekli oko pet kubika oblovine, a još nismo uspjeli pronaći počinioca. Nedavno smo primijetili da se noću kreću nepoznati kamioni i osobe. U saradnji s policijom, spriječili smo krađu - kazala je Karović, a dodaje da je na Bijambarama prilično pogodan teren za kontrolu pa još nemaju zabilježenih krađa.

Građani dojavili, a sjekači imali dozvolu

- Nedavno smo imali slučaj kada su nam građani prijavili nelegalnu sječu. Naša patrola ubrzo je bila na licu mjesta, a pozvali smo i lugare. Dva lica smo zatekli kako sijeku bukvu. Međutim, kada smo pregledali dokumentaciju, vidjeli smo da ljudi imaju sve papire. Inače, takvih slučajeva imamo mnogo kada nam građani pomažu tokom akcije - kaže Kasapović.

Uhvaćen na Stojčevcu

Što se tiče Spomenika prirode "Vrelo Bosne", direktor Osman Delić rekao je da su oni nedavno u naselju Stojčevac uhvatili na licu mjesta čovjeka koji je posjekao dva stabla. Međutim, Delić navodi da na ovom području nemaju baš većih problema sa krađom drveta jer su njihovi redari stalno na terenu.

Autor: S. MUHIĆ


09/11/2009 Dnevni Avaz


Share this