Umjesto starih šuma teniski tereni?

Možda bi predstavnike vlasti ipak trebalo podsjetiti da je Trebević još uvijek zaštićeno područje i da nikakvo krčenje šume ne dolazi u obzir!


Iako je na vrijeme dobila urbanističku saglasnost za obnovu nekad poznatog okupljališta "Prvi šumar" na Trebeviću, firma "Relax Tours", koja je vlasnik objekta, kako saznajemo, mogla bi odustati od njegove rekonstrukcije.

- Još uvijek nismo podnijeli zahtjev za građevinsku dozvolu zbog toga što nam nije dodijeljeno traženo zemljište na korištenje kako bismo na dijelu oko planinarskog doma mogli napraviti sportsko-rekreacione terene, koji su planirani našim projektom - kazala nam je direktorica Fatima Jašarević.

Ministarstvu privrede KS, kako je kazala, ponovo su podnijeli zahtjev za korištenje zemljišta.

- Ako ne dobijemo dozvolu, odustajemo od gradnje. Objekt na toj lokaciji ne bi imao svrhu bez tih pratećih sadržaja. Žalosno je što Kanton ove godine ništa nije izdvojio za obnovu Trebevića, barem za rasvjetu. Niko ništa ne radi da ponovo oživi ovo izletište - ističe Jašarević.

Šarić: Nisam upoznat

Kako nam je kazao ministar privrede Abid Šarić, on nije upoznat s ovim slučajem niti je do njega došao bilo kakav zahtjev za dozvolu o korištenju zemljišta na Trebeviću.

- Mi nikome ne dajemo saglasnost za korištenje zemljišta. "Relax Tours" treba vidjeti da li je to zemljište općinsko ili šumsko. Ako je u pitanju zemljište "Sarajevošuma", onda s njima trebaju sklopiti ugovor - rekao nam je Šarić.

Autor: A. KRCIĆ


27/05/2009 Dnevni Avaz


Share this