Trebević na udaru graditelja

Kao što smo ranije predvidjeli i Trebević se vrlo brzo našao na udaru graditelja. Ukoliko općina Stari grad to dopusti, predio oko Prvog šumara će ubrzo izgledati poput devastiranih dijelova Vlašića ili Bjelašnice. I pored toga što je Trebević još 1965. godine proglašen rezervatom, ovaj projekat devastacije je dobio urbanističku saglasnost. Od koga i kako?


Jašarević: Ne odgovara nam restoran na sporednom putu

Urađen je Nacrt idejnog projekta za obnovu nekadašnjeg poznatog okupljališta, planinarskog doma "Prvi šumar" na Trebeviću kojeg je od Općine Stari Grad kupila firma "Relax Tours". Prije nekoliko sedmica proslijeđen je Općini i Zavodu za izgradnju KS na razmatranje, kazala je Maida Jašarević iz "Relax Toursa".

- Još čekamo odgovor. Do sada nas niko nije kontaktirao. Dobili smo urbanističku saglasnost, ali još od Općine čekamo rješavanje imovinskopravnih odnosa radi korištenja dijela zemljišta oko objekta. Tu je planirana izgradnju sportskih terena - kaže Jašarević.

Obnova doma, kako ističe, počet će odmah po dobivanju tražene građevinske dozvole.

- Dom će imati 15 soba, restoran, kongresnu dvoranu, bazen, saunu, džakuzi, teretanu i kuglanu. U blizini će biti tereni za mini golf i tenis i dječije igralište. U slučaju da ne dobijemo dozvolu za traženo zemljište, najvjerovatnije bismo odustali od samog projekta jer bi tada to bio samo "restoran na sporednom putu" što nama ni u kojem slučaju ne odgovara - kaže Jašarević, te dodaje da je ispred objekta planiran i parking.

Bit će na Općinskom vijeću

Iz nadležne službe Općine Stari Grad saznali samo da će na nekoj od narednih sjednica odmah po formiranju Općinskog vijeća razgovarati o rješavanju zahtjeva "Relax Toursa".

 

 


30/10/2008 Dnevni Avaz


Share this