Trebević će biti zaštićeno područje ako to dozvoli OV Stari Grad

Nakon što je federalni parlament u avgustu 2013. godine usvojio novi Zakon o zaštiti prirode sa odredbom koja općinama ostavlja mogućnost stavljanja veta na stvaranja novih zaštićenih područja u FBiH, naša su predviđanja da će Odluka o proglašenju zaštićenog pejsaža Trebević biti prva koja će naići na nepremostivi zid napravljen novim zakonom.

Kompletna procedura

Kako je kazao Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a, tačka je povučena i o njoj će se zastupnici izjašnjavati najvjerovatnije na decembarskoj sjednici.

- Našli smo se u malom raskoraku jer je nakon završetka javne rasprave i kompletne procedure oko prijedloga zakona izašao novi zakon o zaštiti prirode, koji predviđa formalnu saglasnost općinskog vijeća one općine na čijoj se teritoriji nalazi neko od zaštićenih područja. U ovom slučaju, čekat ćemo saglasnost OV-a Stari Grad. Koliko sam mogao vidjeti, skoro svi zastupnici u Skupštini KS-a spremni su podržati ovaj zakon i samo zbog formalno-pravnih razloga moramo sačekati saglasnost općine. Nije u pitanju nikakva opstrukcija, već samo procedura koju moramo ispoštovati. Vijećnici u Starom Gradu će o ovome raspravljati na sjednici 28. novembra, tako da će se zakon pred zastupnicima u Skupštini KS-a naći u decembru, pojasnio je Petrović.

Upravljanje prostorom

Zakon o zaštićenom pejzažu Trebević ovo područje stavit će pod pravnu zaštitu područja koje se odlikuje izuzetnom geomorfološkom, hidrološkom i biološkom raznolikošću, te kulturno-historijskim vrijednostima na prostoru od oko 400 hektara.

- Usvajanjem zakona stvorit će se osnove za uspostavu institucionalnog i cjelovitog upravljanja čitavim prostorom i kontinuiranim nadzorom i kontrolom postupanja unutar zaštićenog područja, uređenje komunalne infrastrukture, uređenje javnih površina, te poboljšati mogućnosti razvoja turizma, sporta i rekreacije, obnove i rekonstrukcije objekata. Utvrdili smo i ciljeve zaštite koji podrazumijevaju održavanje zaštitnih funkcija prirodnih resursa, zaštitu vrsta i genetičke raznolikosti, razvoj turizma, održivo korištenje resursa iz prirodnih ekosistema, očuvanje kulturnih i tradicionalnih vrijednosti i običaja, te naučno istraživanje, zaključio je Petrović.

Jasmina MALIŠEVIĆ


15/11/2013 Oslobođenje


Share this