Studija energetskog sektora u BiH, Modul 13 - Okoliš

U aprilu 2008. godine predstavljena je Studija energetskog sektora u Bosni i Hercegovini, opsežan dokument u 18 knjiga, čiji ciljevi su pomoć u definiranju državne energetske strategije, integriranje BiH u regionalno tržište energije i potrebne investicije u ovaj sektor do 2020. godine.

Studija je obradila energetske rezerve, proizvodnju, potrošnju i trgovinu energijom (historijske bilanse, anketa o potrošnji energije, predviđanje potrošnje i energetske bilanse do 2020. godine); proizvodnju, potrošnju, prijenos i distribuciju električne energije; okvir za regulaciju i restrukturiranje elektroenergetskog sektora; podršku socijalno ugroženim potrošačima električne energije; ugalj; grijanje, prirodni plin i naftu; upravljanje potrošnjom, štednju energije i obnovljive izvore energije; okoliš i investicije u eneregtski sektor.

Koordinator Studije je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Studiju su finansirali Elektroprivreda BiH, Elektroprivreda HZHB i Elektroprivreda RS, putem kredita Svjetske banke. Obrađivač Studije je Konzorcij koji čine Energetski institut Hrvoje Požar iz Zagreba, Ekonomski institut iz Banjaluke, Rudarski institut iz Tuzle i Soluciona, Španija.

Ovdje predstavljamo dva dijela Studije energetskog sektora u BiH, Modul 12 - Upravljanje potrošnjom, štednja energije i obnovljivi izvori energije, te Modul 13 - Okoliš, koji obiluju upozoravajućim podacima o zastarjelosti i neefikasnosti energetskog sektora Bosne i Hercegovine, kao i o dalekosežnim ekološkim posljedicama takvog stanja energetike u zemlji.

DodatakVeličina
studija energetskog sektora bih-modul okolis.pdf3.25 MB


Share this