Reagovanje na tekst objavljen u Večernjem listu, 22.08.2010.

Kao bosansko-hercegovačka skupina udruženja građana i ljubitelja prirode prinuđeni smo reagovati povodom niza neistina iznesenih u članku “Izmišljen nov problem za autocestu Vc u Hercegovini” objavljenog u Večernjem listu 22.08.2010.

Unatoč činjenici da Bosna i Hercegovina obiluje prirodnim ljepotama u ovom trenutku pod nekim oblikom zaštite je tek oko 1% teritorije, što nas smješta na samo začelje Evrope. Inicijativa za proglašenje područja “hercegovačkih Alpa”, planina Prenja, Čvrsnice, Čabulje i Vrana nacionalnim parkom je stara nekoliko decenija i nije ni u kakvoj vezi sa bilo kakvim teorijama zavjere o kakvim vaš novinar neargumentovano piše.

Najbolja potvrda da je u pitanju odavno prisutna inicijativa jesu dokumenti domaćih i međunarodnih organizacija kao što je “Politika djelovanja i osnovne strategije Vlade Federacije BiH u mandatnom periodu 2007.-2010. godina” kojim se predviđa osnivanje nacionalnih parkova Prenj-Čvrsnica-Čabulja-Vran. Sam Nacrt zakona o Nacionalnim parkovima “Prenj” i “Čvrsnica-Čabulja-Vran” Ministarstvo okoliša i turizma FBiH (na čijem je čelu upravo kadar iz Hercegovine) upućen je u proceduru još 2007. godine. Nacrt u potpunosti problematizira građenje autoputa kroz Prenj trenutno predviđenom trasom.

Ovo područje je zbog izuzetne vrijednosti svog ekosistema ušlo i u inicijativu World Wild Funda “Dinaric Arc Region”, a uvršten je kao jedan od prioriteta i u projekat uspostave zaštićenih oblasti u BiH kojeg finansira Svjetska banka.

Razočarani sporošću države da konačno zaštiti ove izuzetne predjele osnovana je i ova naša Inicijativa koja okuplja organizacije i pojedince iz cijele Bosne i Hercegovine. Naš glavni cilj je uspostavljanje nacionalnog parka “Prenj-Čvrnica-Čabulja-Vran” i nemamo nikakvih skrivenih politikantskih motiva i namjera.

Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije o ljepotama i značaju ovih prostora, sa zadovoljstvom ćemo vam izaći u susret.

Inicijativa za Prenj


01/09/2010 Eko Akcija


Share this