Prevent Visoko - još jedan nekažnjeni zagađivač okoliša

Analiza otpadnih voda iz Preventa - koja bi ostala dobro sakrivena u ladicama da je od menadžmenta ove kompanije nismo zatražili - pokazuje da količina štetnih materija koje se izlijevaju u rijeku Bosnu iz Preventa višestruko premašuje dozvoljene vrijednosti, negdje i do dvadeset puta! Analizu je napravio Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu, za kojeg dekan ovog fakulteta Muhamed Zlatar tvrdi da ne pripada ovoj visokoškolskoj ustanovi! Ovaj spor se povlači po sudovima već cijelu deceniju, a za to vrijeme se Institut, na čelu s bivšim prorektorom GF-a Tarikom Kupusovićem, predstavlja kao legalna institucija GF-a i izdaje, uz blagoslove Federalnog ministarstva vodoprivrede, analize kvaliteta otpadnih voda, poput one za Prevent.

Nakon što su Dani u dva navrata ukazali na gorući problem zagađenosti Visokog, iz Preventa je stigla naoko lijepa vijest: sada je i jedan inostrani stručnjak angažiran da, u svrhu dokazivanja nemogućeg, založi svoje ime i titulu. Grupa makedonskih stručnjaka za tretman otpadnih voda, predvođena dr. Džokom Kungulovskim, posjetila je kompaniju Prevent Leather na poziv Uprave kompanije, javljeno je iz Preventa. U pobjedonosnom saopćenju je navedeno i da su makedonski stručnjaci, predvođeni prof. dr. Kungulovskim, pregledali postojeće kapacitete za tretman otpadnih voda instaliranih u Prevent Leatheru, "a na osnovu izvršenog pregleda u najskorije vrijeme se očekuje njihov prijedlog za definitivno rješavanje problema otpadnih voda u Prevent Leatheru". Obznanjena je i informacija da je prof.dr. Kungulovski profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Skoplju, na Institutu za biologiju, te da je stručnjak za mikrobiologiju.

Šta je o otpadnim vodama iz Preventa, koje su prema analizi spominjanog Instituta za hidrotehniku u posljednjem mjesecu prošle godine sadržavale 6.000 miligrama hlorida po litru (zakonom je propisano 200) - šta je, dakle, o kvaliteti te vode rekao čestiti profesor? E, to nećemo saznati! Zauzvrat, ponuđeno je mišljenje i tumačenje Adnana Smailbegovića, direktora Preventove divizije za proizvodnju: "Kompanija Prevent Leather nastavlja predano raditi na uspostavljanju najviših standarda zaštite životne sredine. Makedonski stručnjaci su konstatirali da Prevent Leather posjeduje najsavremeniju opremu za tretman otpadnih voda, a oni će pokušati naprednijim procesom doći do boljih konačnih rezultata što je u interesu kako naše kompanije, tako i zajednice u kojoj radimo." Tako kaže, krijući se iza uglednih makedonskih gostiju i profesora Kungulovskog, Klimoglavski vlasnika Preventa Nihada Imamovića!

Kad se cijeli slučaj prebaci iz preventovske idile (u kojoj ništa ne smrdi, a naročito ne njihova fabrika) u surovu bosanskohercegovačku realnost, dobije se ovakav rezultat: delegat Doma naroda Parlamenta BiH prof. Hilmo Neimarlija već preko dvije godine bezuspješno pokušava dobiti odgovor od institucija Federacije BiH, odnosno Vlade i resornih ministarstava o tome kako je kompanija Prevent iz Visokog dobila odgovarajuće ekološke dozvole za rad. Zašto federalne i kantonalne inspekcijske službe godinama ne čine ništa na sprečavanju i sankcioniranju Preventovog kršenja evropskih ekoloških normi i domaćih zakona o očuvanju, zaštiti i poboljšanju ekološkog kvaliteta života i ko je to dozvolio najagresivnijem i najmanje kontroliranom proizvođač organskog otpada i zagađenja zraka u BiH, uzalud se godinama pita prof. Neimarlija. A odgovor nadležnog Ministarstva okoliša i turizma FBiH i ministra Nevenka Hercega, više sliči šamaru: "Postupak izdavanja okolinske dozvole za pogon i postrojenja operatora Prevent GBR Leather Sarajevo d.o.o. Visoko proveden je u skladu s procedurom definiranom odredbama Zakona o zaštiti okoliša (Sl. novine FBiH, br. 33/03) koji podrazumijeva proceduru procjene utjecaja na okoliš kroz prethodnu procjenu utjecaja na okoliš uz adekvatno uključenje javnosti (nadležnih organa i zainteresiranih subjekata), te izrade studije utjecaja na okoliš", navodi, između ostalog, federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg u svom odgovoru. Zašto i dokle će Prevent građanima Visokog smradom nagoniti dušu u nos, ministar nije našao za shodno objašnjavati. (E.Ha)


07/05/2010 www.bhdani.com


Share this