Prečistač zatvoren zbog otpada u potoku

Preduzeće "Vodovod" zatvorilo je filtersko postrojenje za prečišćavanje vode zbog nagomilanog otpada u obližnjem potoku, potvrdili su u ovom preduzeću.

"Kompletna lijeva obala Vogošćanskog potoka je zatrpana smećem, a otpada ima i u samom potoku. Općina nas sada ubjeđuje da nikome na tom prostoru nije dala koncesije, niti jednoj privatnoj firmi, ali to nije istina. Tu postoji i firma koja deponuje otpad", kaže Jasminka Simić, rukovodilac Službe za sanitarnu kontrolu vode u "Vodovodu i kanalizaciji".

Ovaj prečistač se nalazi u krugu firme "Unis-Pretis" i dio je sistema za vodosnabdijevanje.

Simićeva dodaje da dodatni problem predstavlja to što Romi nastanjeni u Vogošći na potoku uzimaju bakar sa tog smetljišta.

"Sve to direktno ugrožava vodotok, jer mi smo iz tog potoka uzimali vodu i pročišćavali je u filterskom postorjenju koje smo nakon rata s Miljacke prenijeli u Vogošću. Sad više ništa nije sigurno i to postrojenje smo isključili", objašnjava Simićeva.

Ona kaže da zatvaranje ovog prečistača nije ugrozilo ispravnost vode i da građani nemaju razloga za brigu.

U općini Vogošća tvrde da nisu upoznati s ovim problemom i da ne smatraju da oni treba da ga rješavaju. Pomoćnik načelnika Vogošće za komunalne poslove Zijad Kadrić jučer nam je rekao da prvi put čuje za odlaganje smeća u Vogošćanskom potoku, mada bi, kako sam kaže, trebalo da bude obaviješten o takvom problemu.

Fetah Kadrić, pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu, tvrdi da u potoku nema smeća i da nije istina da je općina dala bilo kome koncesiju.

"I ako postrojenje za pročišćavanje vode ne radi, to nije problem općine. Mi nemamo ništa s tim, to je odgovornost 'Vodovoda i kanalizacije'. Ta voda ide u grad, ne ide u općinu", kazao je Kadrić.

On također kaže da niko iz "Vodovoda" nije kontaktirao općinu. Za razliku od predstavnika općinskih vlasti, Jasminka Simić ističe da su bezbroj puta upozorili općinu Vogošća na ovaj problem.

"Bespomoćni smo. Na sastanku s načelnikom općine sam rekla da se oni u općini moraju odrediti. Hoće li općina Vogošća vodu. Mi njihovu vodu ne koristimo zbog zagađenosti. Zakupili smo i Peračko vrelo, dali koncesiju firmi 'Energotehnika' i mi to plaćamo, ali ni to nam ne pomaže", kaže Simićeva.

Ističe da mora biti zabranjeno lagerovanje otpada u prvoj, drugoj i trećoj vodozaštitnoj zoni.

Zijada Krvavac, pomoćnica ministra za okoliš KS, kazala je da smeće u Vogošćanskom potoku i zatvaranje filterskog postrojenja za pročišćavanje vode nije u nadležnosti ovog ministarstva, nego Ministarstva privrede KS.

Abid Šarić, ministar privrede KS, rekao nam je da o ovom problemu ne zna ništa, te da je za to zadužena kantonalna inspekcija.

Pokušali smo kontaktirati Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove, ali su nam rekli da bez direktora Henija Ćesira ne mogu davati nikakve informacije.

Ahmed Đipa, portparol Komunalnog preduzeća "Rad", kaže da su prije nekoliko godina očistili Vogošćanski potok.

"Taj potok je bio u potpunosti zatrpan smećem. To je bila velika akcija i bili smo dovezli svu našu mehanizaciju. Danima smo to čistili. Sad ništa ne znamo o tome, niko nas nije zvao niti obavijestio", kazao je Đipa.

 

Autor: Mirsada Lingo

02/11/2009 Nezavisne novine


Share this