Potreban zakon o vodama na području Kantona Sarajevo

Zakon o vodama na području Kantona Sarajevo spriječio bi konstantnu zloupotrebu u vodozaštitnim zonama, a i nadoknadio bi gubitke vlasnicima čija se imanja nalaze na tim područjima.

Ovo je mišljenje predstavnika općine Ilidža, na čijem području se nalazi većina područja koja su u prvoj vodozaštitnoj zoni.

Vodozaštitna područja konstantno su ugrožena, što zbog nemarnosti građana, ali i lokalnih i kantonalnih vlasti koje dozvoljavaju bespravnu gradnju u zonama koje bi trebalo da budu pod strogom zaštitom.

Jedan od primjera je nacionalni spomenik Stojčevac, koji je inače poznato izletište.

Već duže vrijeme, kako nam kažu iz KJKP "Vodovod i kanalizacija", na meti je nesavjesnih građana koji na sve strane ostavljaju smeće.

Sead Arslanagić, savjetnik načelnika za izgradnju i urbanizam u općini Ilidža, ističe da je u toku rasprava između općine i kantona da se donese legislativa koja će definirati nadležnosti i obaveze i općine i kantona.

Tvrdi kako bi zakon o vodama na području KS osigurao građanima Kantona Sarajevo čistu vodu, te spriječio diskriminaciju koja se već godinama čini vlasnicima imanja koja se nalaze u vodozaštitnim zonama.

"Ti ljudi imaju mnogo zemlje, velika imanja, a ne mogu ih obrađivati. Zemlja stoji, oni gube veliki novac, a niko ih ne pita kako žive", objašnjava Arslanagić.

Osman Delić, direktor Parka prirode "Vrelo Bosne", ističe da su na izletištu Stojčevac stavili rampe, ali da ni one ne sprečavaju nesavjesne građane da na zelene površine ulaze autima.

"Naši redari su svakodnevno tamo. Pokušavaju, koliko je u njihovoj moći, spriječiti devastaciju ovog prostora, ali ni to uvijek nije moguće. Imamo stalne dežure na ovom prostoru, ali to vam je Sizifov posao, vjerujte. Planiramo da u narednoj godini postavimo kante za otpad na ovom prostoru, kako bi na taj način smanjili štete koje na ovom području prouzrokuju gomile smeća", rekao je Delić.


30/12/2009 www.nezavisne.com


Share this