Pomama za milijardama i gradnjom uz reklame sa netačnim informacijama!

Nije nam bila namjera da se posebno bavimo projektom novog turističkog grada kod Trnova.

Očekivali smo da projekat te veličine i mogućeg dramatičnog utjecaja na dugoročno snabdijevanje glavnog grada BiH vodom za piće ipak mora proći kroz sito i rešeto naše kakve-takve pravne države. Međutim, nakon jučerašnje javne rasprave na kojoj je početak gradnje najavljen već za mjesec-dva, a bez ikakvih naznaka da će se aktivirati naše brojne institucije kojima je zakonska zadaća osigurati da posljedice po naš okoliš budu zanemarive, počinjemo sa serijom tekstova kojima ćemo javnosti pokušati o ovom projektu pružiti informacije iz više uglova.

 


Šta investitori NE znaju o osnovnim stvarima?

Ignorantski i preziran odnos prema okolišu ekipa okupljena iza mega-projekta turističkog naselja kod Trnova najbolje pokazuje nazivom svog projekta – “Buroj Ozone“. Buroj je naziv kompanije koja će navodno finansirati cijeli projekat, dok je Ozone (bosanski: ozon) marketinška smicalica koja bi kupcima i turistima trebala reklamirati čist zrak i zdravlje.

Ozon (O3) je blijedoplavičasti gas oštrog mirisa. Za razliku od stratosferskog ozona koji se formira prirodnim procesima visoko u atmosferi i štiti nas od štetnih sunčevih zračenja, prizemni ozon  nastaje kao rezultat emisija nestabilnih organskih jedinjenja i azotnih oksida uz prisustvo toplote i svjetla. Motorna vozila su snažni izvori nestabilnih organskih jedinjenja, dok se azotni oksidi, druga komponenta neophodna za nastanak  ozona, proizvode spaljivanjem fosilnih goriva i radom motornih vozila i termoelektrana. Sunčeva svjetlost ove emisije zatim pretvara u prizemni ozon koji je izuzetno OPASAN po zdravlje.

Udisanje ozona može uzrokovati niz zdravstvenih problema, pogotovo djeci, starijima i svima koji boluju od bolesti dišnih puteva kao što je astma, a može izazvati i trajnu štetu na plućima. Prizemni ozon može štetno utjecati i na osjetljivu vegetaciju i ekosisteme, uključujući šume, parkove, staništa divljih životinja. Uz sumpor dioksid, lebdeće čestice, ugljen-monoksid, azotne okside, ozon je jedna od zagađujućih materija u zraku čije se vrijednosti obavezno mjere i u slučaju prekoračenja graničnih vrijednosti proglašavaju uzbune. Čak i kod nas.

Otkud ozon u cijeloj priči?

Nakon  Zimske olimpijade u Sarajevu, dok su svijet obilazile vijesti o ozonskoj rupi iznad Antarktika i opasnostima koje ona može izazvati po zdravlje ljudi i ostali živi svijet na Zemlji, neko se dosjetio da Igman reklamira kao "mjesto sa najviše ozona u Evropi".

Reklama je bila i prošla, kod turista ni tada nije upalila, a ozon je čak i u našem zakonodavstvu davno došao na listu opasnih polutanata. Njegove vrijednosti se svakodnevno oglašavaju na internetskim stranicama zajedno sa vrijednostima ostalih zagađujućih materija u zraku.

Ovog se lošeg smišljenog i prevarantskog marketinškog trika možda niko ne bi ni sjetio da mu se mjesta nije našlo u ekspozeu kantonalnog premijera Konakovića, ni manje ni više. Ekspoze koji treba trasirati rad vlade u periodu od četiri godine, najavljen kao ključan za razvoj KS, tako počiva i na pogrešnoj i štetnoj marketinškoj doskočici staroj trideset godina.

Reklama visokim koncentracijama ozona vjerovatno je posljednje što bi trebalo pasti na pamet bilo kome ko zaista želi nekoga izvana navesti da dođe na naše lijepe planine, tu se odmara, lijepo osjeća, liječi od astme, te i investira ni manje ni više nego milijarde. Pogotovo danas, kada nažalost skoro da ne postoji veće mjesto na planeti gdje lista gore pobrojanih glavnih zagađujućih materija u zraku nije sveprisutna.

Eko akcija
21/01/2015


Share this