Pojačane kontrole rendžera

Na području Parka prirode "Skakavac" ovih dana primijećeni su nepoznati ljudi sa dizalicama i kamionima, koji su, kako se pretpostavlja, došli da sijeku šumu, potvrdila je Elma Karović, direktorica parkova prirode "Skakavac" i "Bijambare".

"Prošle sedmice na 'Skakavcu' su se pojavila neka vozila koja su neuobičajena na ovom području. Teren je nepristupačan i potrebno je terensko vozilo da biste ga obišli. Ti kamioni i dizalice koje smo primijetili kretali su se na loklitetima Bukovik i Vučja luka. Nakon što smo uočili ova vozila i ljude, zatražili smo pomoć od policije i pojačali nadzor rendžera. O svemu smo obavijestili općinu Stari grad i Ministarstvo prostornog uređenaj i zaštite okoliša KS", kazala nam je Karovićeva.

Tvrdi da su pokušaj bespravne sječe u "Skakavcu" spriječili, te da će svaki pokušaj ulaska mehanizacije koja sugerira na krađu šume, odmah sankcionisati.

"Moram vam reći da je Skakavac veliko područje i ima njaveću granicu sa drugim entitetom. Teško nam je kontrolisati bespravnu sječu šume, ali se trudimo da sačuvmao ovaj park prirode i u tome nam uveliko pomažu i predstavnici Republike Srpske", objašnajva Karovićeva.

Kaže da je redarima lakše čuvati Park prirode "Bijambare" nego "Skakavac", jer "Skakavac" ima pet ulaza, ali da je rendžerska služba stalno pristuna na terenu.

"Trudimo se stalnim obilaskom terena potencijalnim kradljivcima šume dati do znanja da pazimo park", rekla je Karovićeva.

U Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša KS potvrdili su da su obaviješteni o pokušajima nelegalne sječe šume.

"Odmah smo zatražili da policija izađe na teren i provjeri šta se dešava", rekli su u ovom ministarstvu.

Nevrijeme, koje je prošle sedmice pogodilo BiH, izazvlao je velike štete i u "Skakavcu".

"Najveće količine padavina sručile su se na 'Skakavac'. Ovdje sada ima 50 centimetara snijega, a lišće sa drveća tek je bilo počelo da opada. Sve je polomljeno, eko-sistem je sada poremećen i trebat će nam mnogo da uklonimo sva ta polomljena stabla", kazala je Karovićeva.

Dodala je da rendžeri nastoje ukloniti oborena stabla, ali da do proljeća vjerovatno neće moći sanirati štetu, niti utvrditi koliko ona iznosi.

"Imamo veliki problem s uklanjanjem granja i lišća, ali mislim da ćemo u proljeće morati da sječemo 300 kubika na 1.000 hektara šume. To je neovisno o redovnoj sanitanroj sječi koju vršimo svakog proljeća", rekla je Karoivćeva.

Autor: Mirsada Lingo


18/10/2009 Nezavisne novine


Share this