Pitanje je trenutka kada će nam se voda zagaditi

Krajnje je vrijeme da se nešto počne raditi na području Vodozaštitne zone. Situacija je alarmantna, a pitanje je trenutka kada će nam se voda zagaditi. To je jučer u izjavi za "Dnevni avaz" kazao profesor Tarik Kupusović, direktor Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta.

- Imam informacije da su iz Kantona počeli nešto raditi, a valjda će nešto i riješiti. Glavni problem je pravne prirode jer je Odluka o vodozaštitnim zonama stara i treba je inovirati. To mora biti prvi korak. Ovdje je problem i to što nadležni odgovornost prebacuju jedni na druge, a u tom spletu sve je gore i gore - kaže Kupusović.

Profesor dalje navodi da je eksproprijacija zemljišta jedan dio problema, ali da ima puno stvari koje se mogu urediti bez puno novca i eksproprijacije. Ističe da je situacija kompleksna, ali ako se ništa ne radi postaje kompleksnija.

I Jasminka Simić, rukovodilac Sanitarne službe u "VIK-u" preporučuje da se moraju poduzeti hitne mjere za zaštitu vodozaštitne zone. 

Potrebno je okupiti eksperte koji će napraviti interventni program mjera jer nedostaju direktrne akcije, a situacija je alarmantna. Ovo je naš posljednji vapaj da se sačuva vodozaštitna zona. Prostor najprije treba očistiti, a nakon toga uvesti kaznenu politiku, jer se inspektori žale da nemaju mehanizme kako zaustaviti stalno zagađenje. Problem jeste složen, ali se mora početi rješavati - kaže Simić.

U okviru vodozaštitne zone, jednim dijelom od prije pet mjeseci upravlja preduzeće Spomenik prirode "Vrelo Bosne". Zijada Krvavac, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prostornog uređenja kazala je da je prostor kojim upravlja "Vrelo Bosne" puno uređeniji nego ostali dijelovi.

- Dok mi nismo počeli održavati ovaj prostor, niko ništa nije radio. Tek kada je osnovano naše preduzeće počeli smo čistiti korita i zelene površine, angažirali smo inspekcije, a počeli smo rješavati i problem Roma kod šumarske škole...Međutim, niko se ne može amnestirati kada se radi o ukupnoj situaciji vodozaštitne zone jer su odgovorni svi, građani, općinske i kantonalne vlasti, javna preduzeća...kazala je Krvavac.

Nakon pisanja našeg lista o ovim problemima, ipak su intenzivirane aktivnosti u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja te u Općini Ilidža.

- Formirana je komisija za pitanja vodozaštitne zone. Sutra (danas) ćemo imati sastanak s predstavnicima Ministarstva na kojem će nam oni pojasniti kriterije po kojima su uplaćivali novac za dosadašnji otkup parcela. Raspravljat ćemo i o parcelama koje će ubuduće otkupljivati - kazao je Samir Lokvančić, predsjednik Komisije u Općini Ilidža.

Odlaganje otpada krivično djelo

S obzirom na to da se u dijelu vodozaštitne zone, kojim upravalja preduzeće "Vrelo Bosne" vrlo često kamionima dovozi otpad, Krvavac je kazala da je svako odlaganje otpada na vodozaštitnu zonu krivično djelo.

Isključili filtersko postrojenje u Vogošći zbog deponije otpada

- Prije nekoliko dana u Vogošći smo isključili filtersko postrojenje jer smo iznad njega našli jednu veliku deponiju sa nepoznatim otpadom. Iako je i ovdje ima problema u nadležnostima, mislim da bi deponije trebala ukloniti Općina Vogošća. Ovo je samo još jedan primjer kako su građani sami krivi što polako gubimo velike količine prirodno čistih voda - kazala je Simić.

                                                                                                                                                                     Autor: S. M.

03/11/2009 Dnevni Avaz


Share this