Pećina Orlovača

Opis

Pećina Orlovača, poznata i kao Savina pećina, nalazi se na brdu Orlovača, zaseok Sinjevo u naselju Sumbulovac, općina Pale, Bosna i Hercegovina. Od magistralnog puta Sarajevo - Sokolac udaljena je 1 km. Proglašena je spomenikom prirode 2011. godine.

Pećina Orlovača je jedna od najljepših pećina na prostoru BiH. Nakit Orlovače je unikatan. To su neopisive skrivene ljepote, u kojima se stalagmiti, stalaktiti i halaktiti smjenjuju sa fragmentima koralnog i aragonitnog nakita i jedinstvenim pećinskim stubovima, koji podsjećaju na antičke i renesansne dvorce i spomenike različitih boja. Ukupna dužina pećinskih kanala iznosi više od dva i po kilometara, a za turiste je uređeno oko 560 metara sa betonskim stazama i savremenom rasvjetom.

Uređenje pećine Orlovače počelo je u junu 2002. kada se krenulo s ozbiljnim speleološkim, paleontološkim, arheološkim i drugim značajnim istraživanjima. Tom prilikom u pećini su pronađeni ostaci pećinskog medvjeda stari 16.000 godina, kao i ostaci grnčarije stari nekoliko hiljada godina. U pećini je i stanište najugroženije vrste sisara u Evropi – slijepog miša.

Galerija

Karta

<?php
$block = module_invoke('gmap_location', 'block', 'view', 0);
print $block['content'];
?>

Ostalo

Status: 
Spomenik prirode
Površina: 
27.01
Upravitelj: 
Kulturni centar "Pale"
Entitet: 
RS
IUCN kategorija: 
III
Efektivno zaštićeno: 
Da