Oko 15.000 kubnih metara smeća prijeti da krene Vrbasom

Nakon pucanja zaštitne mreža u eko-centru kod jezera Bočac, oko 15.000 kubnih metara smeća prijeti da se izlije rijekom Vrbas u Banjoj Luci, jer je privremena mreža postavljena četiri kilometra nizvodno.

Zbog povećanog vodostaja rijeke i kiše koja je jučer padala, nagomilani materijal jedva se zadržava. Direktor preduzeća „Euro-hem“ Nenad Opačić, pod čijom je nadležnošću eko-centar, kazao je jučer za „Dnevni avaz“ da se čini sve kako bi se sačuvalo jezero Bočac i otpad što duže zadržao na privremenoj mreži. Jučer su sporno područje obišli službenici Američke ambasade u Sarajevu za zaštitu životne sredine.

- U pitanju su ogromne količine otpada. Nekoliko kubnih metara je zadržano na manjim zaštitnim ogradama koje smo pravili nakon pucanja one u eko-centru, tako da se trenutno na novopostavljenoj mreži kod „Tropikovih ribnjaka“, prema grubim procjenama, nalazi oko 13.000 kubnih metara smeća. Teoretski, kada bi se to negdje istreslo, prekrilo
bi površinu nekoliko fudbalskih stadiona - istakao je Opačić.

Rješenje ovog problema u „Euro-hemu“ vide u postavljanju nove mreže i izgradnji teretnog broda koji bi ubrzao vađenje otpada, ali i boljoj saradnji opština uzvodno na Vrbasu koje ne čiste svoje obale, zbog čega smeće odlazi prema Bočcu i Banjoj Luci.


04/03/2010 www.dnevniavaz.ba


Share this