Obustava radova na MHC Luke dok se ne preispita zakonitost

Nakon što je prije desetak dana na riječici Željeznici počela izgradnja minihidroelektrane Luke i na traženje mještana MZ Dusina i Gojevići inspektori resornog ministarstva SBK radove odmah obustavili, jučer je Općinsko vijeće Fojnice održalo vanrednu sjednicu. Vijećnici su na dnevnom redu imali samo jednu tačku dnevnog reda - problematiku oko izgradnje MHC na području općine. 

Vanrednoj sjednici OV prisustvovali su predstavnici nekoliko ministarstava SBK, investitori i vlasnici MHC na rijekama Fojnice, udruga i nevladinih organizacija općine, kao i predstavnici nekoliko MZ.

Predstavnici MZ, udruženja i nevladinih organizacija izričito su bili protiv izgradnje ove i svih ostalih MHC na rijekama Fojnice.

Nakon maratonske rasprave, pauza i dogovaranja vijećnici, njih 13, su javnim glasanjem donijeli odluku da se obavežu nadležne općinske službe da preispitaju postupak dodijeljenih koncesija za MHC koje nisu u fazi izgradnje, uz preporuku resornom ministarstvu SBK da se obustave dalji radovi na izgradnji MHC Luke u MZ Gojevići na rijeci Željeznici.

                                                                                                                                                                    Autor: H. Ču.

08/11/2009 Dnevni Avaz


Share this