Ne daju vodu sa svog izvora Nahorevu

Vlasnici imanja u selu Močioci ogorčeni su zbog toga što još nemaju konkretne odgovore iz općina Stari grad i Centar na njihov zahtjev da im se ne dira jedini izvor s kojeg je dovedena voda na njihova imanja. Skretanje vodenih tokova Lučice, koja je direktno ugrožena, bi moglo imati uticaja i na sam vodopad Skakavca.

Spor je nastao prije nekoliko godina zbog odluke općine Centar koja je odobrila urbanistički projekat vodosnabdijevana Nahoreva, a koji uključuje da se voda za ova naselja uzme s izvora u Močiocima, koji je na području općine Stari grad.

Vlasnici imanja u Močiocima tražili su sastanak sa predstavnicima ove dvije općine, ali su tek jučer uspjeli izdejstvovati sastanak s načelnikom općine Stari grad Ibrahimom Hadžibajrićem, na kojem ništa konkretno nije dogovoreno.

"Ne mogu vam sada ništa konkretno reći. Zakazali smo sastanak za naredni četvrtak u selu Močioci, pa ćemo na licu mjesta pokušati riješiti neke probleme", rekao nam je jučer Hadžibajrić.

Općina Centar izdala je urbanističku saglasnost za gradnju vodovodne mreže u naselju Nahorevo kako bi poboljšala snabdijevanje vodom ovog područja, a u ovoj godini za tu namjenu izdvojen je i novac.

Međutim, voda u te cijevi, prema projektu koji je uradilo KJKP "Vodovod i kanalizacija", trbalo bi da ide iz izvora koji se nalazi u selu Močioci, u općini Stari grad.

Luka Petrović, jedan od mještana i predstavnik vlasnika napuštenih srpskih imanja u ovom selu, tvrdi da će stanovnici ostati bez vode ako bi se ona s izvora u Močiocima uzela za naselja u Nahorevu.

Tvrdi da područje sela Nahorevo ima sedam vrela, te da bi te količine vode trebalo da im budu dovoljne.

"Ako bismo dali vodu s izvora koji je na 1.280 metara nadmorske visine, onda za nas više ne bi bilo vode, a mi to tumačimo kao etničko čišćenje", kaže Luka Petrović i naglašava da govori u ime 5.000 vlasnika imanja u selu Močioci.

 "Siguran sam i to je nama rečeno da bi vodu s našeg izvora trebalo da dobiju funkcioneri FBiH koji su izgradili vile na Poljinama, a ne stanovnici Nahoreva. Sada imaju vodu, ali imaju i bazene, pa su im potrebne dodatne količine", uvjeren je Petrović.

Dženita Bogunić, savjetnik u Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove općine Cetnar ističe da su oni finansirali izradu projektne dokumentacje za vodosnabdijevanje Nahoreva, te da je KJKP "Vodovod i kanalizacija" uradio izvedbeni projekat u skladu s njihovim planovima.

"Postupak je da se izda urbanistička saglasnost, a u ovom lsučaju, pošto se izvor nalazi na području općine Stari grad, to je u njihovoj nadležnosit. Kako će oni riješiti imovinsko-pravne odnose, to ne znamo i ne želimo ulaziti u to. Mi smo ovaj projekat za Nahorevo prihvatili i spremni smo ga finansirati, a za ostalo nemamo komentara", kazala je Bogunićeva.

Petrović tvrdi da im veliki problem predstavlja i područje Skakavca, koje je proglašeno spomenikom prirode.

"Veliki dio tog područja je privatno vlasništvo, naša zemlja. Mi smo zainteresovani da se to uredi, ali smo protivnici toga da se planinarski dom na Skakavcu rekonstruiše. Tamo je i spomenica na formiranje Prvog partizanskog odreda. Sada neko tu želi graditi hotel i sve to ukloniti", kaže Petrović.

Tvrdi da su kantonalne vlasti postavile i dvije rampe, tako da se od Skakavca do Crepoljskog polja ne može prići njihovim kućama.

"Sve nam je devastirano, porušeno, ograde su uklonjene. Mi smo nakon Dejtona otišli iz Močilaca, ali tamo nikad nije bilo ratnih sukoba. Nakon toga, sve nam je opljačkano. Stoka pase najnormalnije po našim imanjima, kao da je to društveno dobro, a ne privanto vlasništvo", tvrdi Luka Petrović.

Ističe da ih u općinama Stari grad i Centar tretiraju kao izbjeglice, ali da oni to nisu.


10/02/2010 www.nezavisne.com


Share this