Napadi na Trebević ne prestaju

Samo zahvaljujući Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, na Trebeviću nije kroz "mala vrata" progurana devastacija ovog zaštićenog područja.
Kako se moglo desiti da zahtjev Relax toursa dobije zeleno svjetlo od ostalih nadležnih institucija?

Firma "Relax Tours", koja je od Općine Stari Grad kupila planinarski dom "Prvi šumar" na Trebeviću, neće uskoro započeti izgradnju ovog sportsko-rekreacionog centra. Razlog je što nisu dobili dozvolu za krčenje šume od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Kako nam je kazala direktorica "Relax Toursa" Fatima Jašarević, Ministarstvo privrede KS, Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa te Općina Stari Grad dali su saglasnost za krčenje šume i izvođenje radova.

- Iako smo u zahtjevu za izdavanje dozvole naveli da nećemo dirati drveće, ovo ministarstvo nije nam dalo dozvolu. Osim toga, nismo dobili ni mogućnost ulaganja žalbe. U njihovom obrazloženju stoji da se ne može šumsko zemljište prevoditi u građevinsko, a to je u svrhu izgradnje zamjenskog poslovnog objekta - kazala je za "Avaz" Jašarević.

Iako se govorilo da će odustati od svega, radovi će samo biti prolongirani.


29/03/2010 www.dnevniavaz.ba


Share this