Krokodilske suze odgovornih za otpad u Sarajevu

Umjesto da porade na recikliranju otpada u Sarajevu, što bi dovelo do dramatičnog smanjenja potrebnog prostora za odlaganje otpada na postojećoj deponiji, nadležni razmišljaju samo o tome kako da i dalje povećavaju prostor deponije, za skupe novce. Do kada?

Može doći do klizišta na gradskoj deponiji ukoliko ne bude dovoljno sredstava

Otpad na gradskoj deponiji može se odlagati po projektu do početka jula, do kada su osigurana sredstva za multibarijernu zaštitu. Prema riječima Fuada Babića iz Zavoda za izgradnju KS, ukoliko nakon toga ne bude sredstava za nastavak odlaganja po projektnoj dokumentaciji, mogući su veliki problemi.

Štiti okolinu

 - Do sada je osigurano 13.000 kvadratnih metara folije koja štiti okolinu od štetnog djelovanja otpada. Ako se polovinom godine ne osigura još sredstava za kupovinu folije, to bi uzrokovalo probleme poput stvaranja klizišta i šteta bi bila nesaglediva - ističe Babić.

Ahmed Đipa, portparol preduzeća "Rad", kaže da bi pored toga došlo i do većih zagađenja podzemnih voda te okolnog zemljišta.

Iz Ministarstva prostornog uređenja kažu da je u nacrtu budžeta planirano nešto manje od 500.000 KM za nastavak izgradnje sanitarne deponije.

Samo u nacrtu

 - To bi bilo dovoljno za još 10.000 kvadrata folije, što bi osiguralo odlaganje do kraja godine. Međutim, to je još samo u nacrtu, vidjet ćemo hoćemo li moći naći još sredstava - kazala nam je Zijada Krvavac, pomoćnica ministra za zaštitu okoliša.


02/02/2011 Dnevni Avaz


Share this