Još jedna propala sezona

Da li će i treća zaredom propala zimska turistička sezona natjerati sve investitore, i legalne i nelegalne, koji su doveli do toga da neke naše planine sada liče na ružne gradske četvrti, da shvate da je globalno zagrijavanje realnost i da će snijega biti sve manje i manje, i da su njihove investicije zapravo propale?


SARAJEVO, BANJALUKA - Loša zimska sezona u BiH ponovila se i ove godine, treći put zaredom, a glavni razlozi tome su nedostatak snijega i toplo vrijeme.

Sulejman Spahić, direktor hotela "Pansion Vlašić ski", kazao je da nisu zadovoljni ovogodišnjom zimskom sezonom i da je slična kao prethodnih godina.

"Kako ćemo biti zadovoljni kada snijega nije bilo za vrijeme novogodišnjih praznika i raspusta, kada je bio najpotrebniji? Kasnije je bilo nešto snijega, ali su raspusti bili prošli tako da je posjetilaca bilo mnogo manje", kazao je Spahić.

Zorica Stojanović, zaposlena u Službi prodaje hotela "Bistrica" na Jahorini, kazala je da je, iako zimska sezona još nije završena, ova godina ipak lošija od prethodne.

"Posjećenost je manja za nekih 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, a najviše imamo gostiju iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Snijega nije bilo kada je sezona bila u jeku i kada su godišnji odmori trajali, tako da je sezona bila slaba", navela je Stojanovićeva.

Ona je kazala da u ovom hotelu do kraja marta posjetioci imaju pogodne cijene za ski-vikende, pa dva polupansiona za jednu osobu koštaju 111 maraka.

Dubravka Vasković, šef recepcije u hotelu "Maršal" na Bjelašnici, kazala je da je u ovom hotelu posjećenost bila nešto manja u odnosu na prošlu godinu.

"Sezona nije kao što smo očekivali, bili smo popunjeni od Nove godine do 15. januara, a nakon toga, zbog visokih temperatura, bilo je manje gostiju", kazala je Vaskovićeva.

Ona je navela da zbog visokih temperatura nisu mogli raditi ni snježni topovi, koje odskora ima Bjelašnica, jer da bi oni radili, temperatura mora biti oko minus tri stepena Celzijusa.

"Nadamo se da će makar do kraja sezone doći do poboljšanja, jer imamo povoljnije cijene", istakla je Vaskovićeva.

Snježana Marijanović, domaćica hotela "Monument" na Kozari, kazala je da je posjećenost svake godine sve manja.

"Zbog sve manje posjećenosti zimi mi smo se okrenuli kongresnom turizmu, hotel najviše zarađuje od seminara upravo iz razloga što se ne možemo osloniti na zimski turizam", navela je Marijanovićeva.

Zimskom sezonom ove godine zadovoljni su jedino u Kupresu.

Jozo Ivić, predsjednik Turističke zajednice opštine Kupres, kazao je da je posjećenost od zvaničnog otvaranja zimske turističke sezone, 12. decembra, do kraja februara ove godine, veća za 50 odsto u odnosu na isti period 2008. godine.

On je dodao da je veći broj gostiju rezultat povoljnijih vremenskih prilika u protekla dva mjeseca, kada je bilo više snježnih padavina, ali i sistema vještačkog zasnježivanja skijaških staza na terenima Sportsko-rekreacionog centra "Čajuša".

"Većinu noćenja u ovoj zimskoj turističkoj sezoni ostvarili su strani gosti, uglavnom iz Hrvatske, koji su na Kupreškoj visoravni provodili dio godišnjeg odmora ili su iz susjedne Dalmacije dolazili u dane vikenda", naveo je Ivić.


03/03/2009 Nezavisne novine


Share this