Iz korita Večerice izvukli mrtvu ovcu, psa...

Dok su čistili rijeku Večericu u  naselju Stojčevac radnici preduzeća Spomenik prirode "Vrelo Bosne" jučer su oko 11 sati iz korita izvukli  ovcu!? Strvinu je pronašla i izvadila radnica Habiba Pijadžer.

- Dok sam grabljama pročišćavala korito, zakačila sam vreću neugodnog mirisa. Bila je teška, a kada sam je izvadila, vidjela sam da je unutra mrtva životinja - kazala je Pijadžer.

Odmah po dojavi i naša ekipa uputila se na lice mjesta. Zatekli smo eko redare i uposlenike "Vrela Bosne", policiju, a oni su iščekivali Veterinarsku inspekciju.

Dok smo čekali i čudili se ko je bacio ovcu u korito, Habiba je grabljama izvukla i  psae. Potvrdila nam je i da u koritu ima veliki broj mrtvih i živih štakora. U to smo se uvjerili, nakon što je objektiv našeg fotoreportera uslikao jednog...

Osman Delić, direktor preduzeća "Vrelo Bosne" kazao je da su počeli čistiti korito nakon teksta u "Avazu". I pored toga što svi pijemo vodu iz ove rijeke, u korito se baca sve i svašta.

- Prošlo je samo nekoliko dana kako čistimo Većericu, a već smo našli velike količine otpada, gume, kese, limenke... Svi smo bili zaprepašteni kada smo danas pronašli strvinu ovce. Mislim da je krajnje vrijeme da Hrasničani prestanu zagađivati rijeku jer je upitanju zdravlje građana Kantona - kazao je Delić i dodao da počinitelja treba strogo kazniti.

Kako nam je kazala Amira Mulamustafić, poslovođa u ovom preduzeću, veterinarski inspektori su uzeli uzorke strvine na osnovu kojih će sve ispitati. Pored toga, ona je rekla da će pomoću identifikacijskog broja,  koji je bio na uhu životinje, utvrditi i ime vlasnika.

 

Autor: S. MUHIĆ


28/10/2009 Dnevni Avaz


Share this