Aktivnosti na zaštiti Vrela Bosne

Zabranjeno parkiranje i paljenje vatre

Kako bi se spriječilo zagađivanje, ali i nepoželjno ponašanje svih koji dođu na Vrelo Bosne, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo finansira projekat postavljanja panoa s različitim obavještenjima. Prema riječima Zijade Krvavac, stručnog savjetnika u ovom ministarstvu, na panoima se nalaze obavještenja o poželjnom i nepoželjnom ponašanju posjetilaca ovog izletišta. Tako su na drvenim stubovima istaknuta obavještenja o zabrani paljenja vatre, plivanja, bacanja smeća i parkiranja automobila.

“Zakonom su utvrđene dvije zone koje se nalaze pod zaštitom. U tim zonama zakonom je predviđeno i propisano šta je dozvoljeno, a šta nije. Postavljanje panoa s obavještenjima fokusirano je na nukleus, odnosno na centar Vrela Bosne“, istakla je Krvavac.

Međutim, postavljanje panoa nije jedini projekat koji resorno ministarstvo provodi na očuvanju i zaštiti jednog od najvećih sarajevskih izletišta. Izgradnja stajališta za fijakeriste je još jedan od projekata koji će Varelo Bosne učiniti ljepšim i, što je najvažnije, spriječiti zagađivanje vodozaštitne zone.

“Prva faza stajališta za fijakeriste je završena. To je izuzetno značajan, složen i skup projekat. U prvoj fazi postavljen je separator i urađeni podzemni radovi, a u toku su pregovori oko druge faze projekta koja podrazumijeva nadzemne radove. Sredstva će biti obezbijeđena rebalansom budžeta“, naglasila je Krvavac.

Sadašnje stajalište za fijakeriste smješteno je tačno iznad vodotoka Bosne, a prema riječima Zijade Krvavac, izgradnjom novog stajališta eliminisaće se štetni uticaji na podzemne vode.


19/10/2008 Oslobođenje


Share this